петък, 24 октомври 2014 г.

Трикове и циркове

Как ще коментирате резултатите от изборите? Това е най-често задавания въпрос. И се почва – тези били победили, другите се били удвоили, трети се разширили.

Деница Сачева, специално за Vevesti.bg

 А най-важното е, че 51% от българските граждани не гласуваха. И още поне 5 % пуснаха невалидни бюлетини. От 2 млн. и половина българи в чужбина успяха да гласуват само към 135 000, почти половината от тях само в Турция. Има много бюлетини, за които може да се предполага, че са попълнили преференцията погрешка, а не след информиран избор.

Тези резултати показват пълен фалит на политиката такава каквато се води до момента у нас.  Пълен крах на триковете, дами и господа.

А те не липсваха с пълна сила в тази кампания. Като се почне от дарителската кампания на ГЕРБ – депутати, които дори и като младежи не са участвали в доброволчески акции надянаха ботушите и хукнаха по селата. Помните дядо Кольо от село Странско, нали? След като минах през него предишния ден и дъщеря му ми подари библия, цялата в кал от потопа, на другия ден двора му беше наводнен от кандидати за народни представители. В малката къща бяха Лиляна Павлова, Цвета Караянчева и Делян Добрев. Почти две трети от пресъобщенията на пресцентъра на ГЕРБ в кампанията бяха за дарения. От партийната субсидия. Нашите данъци. С чужда пита най-добър помен се прави. 

Помните ли как по време на кампанията СКАТ изчезна от телевизионните екрани за ден – два? И как т.нар. патриоти дадоха бурна и шумна пресконференция, че някой заглушава свободата на словото? Обикновен трик, драги избиратели. Редовно се случва. Телевизията сама си си спира сигнала и после си го пуска.

Виртуалната борба с чуждоземните колонизатори и пришълците е трик – специалитет от репортоара на руските хайверени националисти от Атака. Там за подсилване на трика се добавят и малко православни ценности, които се бият с нагона и агресията, но пък кой ти гледа чак за такива детайли. Християнското в Сидеров е като желязото в спанака.

Правителството назначено от Президента можеше да спре строежа на Южен поток. Но то не направи това, разбира се. В последната минута на последния ден Радан Кънев внесе жалба срещу строежа с ясното съзнание, че няма правен интерес и тя няма да бъде зачетена. Никакъв натиск върху служебното правителство, никаква критика към Президента. Разбира се, Южен поток не спря. Дори от този понеделник – деня след изборите - компанията си има прясно назначен изпълнителен директор. Но трика си свърши работата.

Преференцията трябваше уж да покаже електоралната тежест на партиите в Реформаторския блок. Е показа ги. Лукарски има повече преференции от Радан Кънев, а Меглена Кунева повече депутати в НС. Трик трик избива.

Големият печеливш от трика е Борислав Великов. Той и насън не си е мечтал, че ще влезе пак в парламента особено след условната присъда, която получи за убийство на човек при пътно транспортно произшествие. Но гласовете, които кмета организира бяха нужни. Трикове, дами и господа, трикове. А вие чакате реформи?

ДПС се обяви за пълна прозрачност на всичко свързано с КТБ. Дори са готови с първия законопроект. Подготвен не от кой да е, а от следователя-политик при това от гражданската квота Делян Пеевски. Тази прозрачност обаче идва тогава, когато отдавна следите са заметени, а сметките на ДПС са в друга банка. Трикове и циркове, дами и господа.

БСП излязоха с най-големия трик – невероятна мимикрия на кампания. И чувал картофи за автентичност на посланието. Заслужиха си първа покана за преговори от ГЕРБ – добри и послушни бяха.

И хората дадоха каквото можаха от себе си в палитрата от трикове – 9/9, 22/22, някои бюлетини с две квадратчета, други с по едно кръгче, някой с добавен Моци, други с голям хикс и препратка към майната си.

За триковете на медиите и на коментаторите по студиата – не ми се говори. Чудя се само защо призива за нови лица никога не засяга втръсналите до болка интелектуални словоблудци, които ни заливат от екраните.

Прекаленото много трикове и сценарии отвратиха хората от политиката. В този си вид тази политика не може да дава обществено полезен продукт. Хората виждат, че са сами в трагедиите си и са напълно наясно, че ако успеят, то ще е въпреки рекета на държавата, а не благодарение на правилата, които тя установява.

Пресоляването на манджата с трикове е престъпление. Защото докато някой мъдри трикове, друг някъде чака решение. Иска да учи. Иска да работи. Иска да се развива. Прави му се бизнес. Има нужда да създава, не да се пази от сянката си.

През последните месеци над 3 000 семейства бяха засегнати от наводнения и чакаха спасение от дарения. Държавата и общините нямаха готовност и гъвкавост дори да купят кофи и лопати. Възможно е точно даренията, които често заместват институциите, да имаха известен принос за големия отлив от изборите. Ужасяващата трагедия в Горни Лом показа като на длан пълната липса на институции и правосъдие с години, а е на път да покаже и липсата на работеща система за национална сигурност.  

Такава среда няма как да породи избирателна активност. Негласуващите стават все по-сериозен проблем за демокрацията. И повечето от тях не са негласуващи, защото не им пука или защото са нихилисти. Много от тях не гласуват дори и не защото не искат да бъдат лъгани. Много от негласуващите не гласуват, защото не искат да участват в схеми, в трикове, в машинации. Не им се прави обратното, за да получат уж правилното. И колкото по-бързо се заемем с възстановяването на доверието в политиката  чрез точност, елементарна почтенност и етика, толкова по-големи са шансовете ни за развитие.

P.SВърнах се при дядо Кольо от Странско в края на кампанията. Ей така – да го видя. Без медии. Домът му беше почистен до основи. Толкова беше чист, че даже нямаше боя по стените. Нямаше ги и мебелите. Дядо Кольо спеше на един дюшек на стълбите. Досрамя ме да го питам дали ще гласува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар