вторник, 23 юли 2013 г.

Две Европи в центъра на София

В един и същи ден вицепрезидента на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдие  Вивиан Рединг предложи граждански диалог за бъдещето на Европа, а Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието представи Споразумението за партньорство с Европа за периода 2014 – 2020 г.

Вивиан Рединг сутринта каза, че сега е моментът да се засилят действията за реформиране на съдебната система и за борба с корупцията, че модерните демокрации и динамичните икономики са несъвместими с олигархиите, че младежката безработица е приоритет и че се нуждаем от истински европейски пазар на труда. Рединг подчерта, че ако днес популистката реторика печели гласове, то утре за нея ще плащат поколения европейски граждани. Че силната и независима съдебна система не е лукс, а необходимост за обществения живот на всяка държава. Една ефикасна съдебна система, на която може да се разчита, ще бъде по-легитимна за обществото и ще донесе икономически ползи, допълни тя. Вицепрезидентката на ЕК каза още, че има опасения за темпа на реформите в България и че това може да даде отражение върху решението за допускането на страната в Шенген като пълноправен член.

Следобяд Зинаида Златанова  каза, че  „евросредствата не са пари за което и да е българско правителство, а средства на европейските данъкоплатци, които трябва да отидат там, където са най-нужни“. Тя съобщи още, че на този етап са постигнати договорености по ключови тематични блокове като програмиране, мониторинг, оценка и допустимост на разходите, като очакваме преговорите да бъдат финализирани през октомври. Ще работим по всички възможни 11 приоритета и за всички възможни типа растеж – интелигентен, устойчив и приобщаващ – общо 3 на брой, каза още тя. Според Златанова изборът на България да инвестира във всички 11 тематични цели по никакъв начин няма да доведе до разпиляване на инвестиции, напротив, амбицията на правителството е да насочи инвестициите с оглед реализирането на най-висока добавена стойност.

Хората се оплакаха на Рединг от корупция, липса на възможности за развитие на бизнеса си, дори от деловодството на президентството. Тя като политик с 33 годишен опит отдавна вдигнала ръце от българските политици, се опита поне да вдъхнови гражданите да си вземат живота в ръце, да гласуват отговорно и да участват вместо да се оплакват.

Гражданското общество при Златанова показа завидни познания на европейски съкращения и макар че повечето задали въпроси поне по списък участват в работните групи по Споразумението, авторитетно изразиха своите бележки.

Не можах да разбера защо гражданите, които бяха при Рединг не бяха при Златанова, за да й зададат своите въпроси. Не разбрах и защо Златанова не говори като Рединг. Не ми стана ясно и защо гражданското общество, което участва в писането на документите, има забележки по тях.  

Но има едно нещо, което ми стана ясно. В споразумението за партньорство с ЕС за следващите 7 години ние имаме всичко – приоритети, растежи, фондове, програми, мерки, проценти. Не видях да имаме обаче цели. Истински. Национални. Европейски.

Апропо в началото на дискусия  Младен Червеняков спомена за някакъв non paper  от ЕК, в който ставало ясно, че България губи 276 млн. евро по оперативни програми.  Златанова замълча, гражданското общество не чу.

Дяволът е в детайлите. Развитието често не е в документите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар