вторник, 6 август 2013 г.

Съвременна приказка за Хитър Петър и Настрадин Ходжа

В гръмкият план на Орешарски под мотото „Държавност, развитие, справедливост“ - съкратено ДРС  - се говори за антимонополно законодателство, мерки за ефективна защита на потребителите, подкрепа за малките и средните предприятния и стартиращите собствен бизнес. Съществува дори понятие като „нормализация на бизнес средата у нас“. Вероятно това ще става с Министерството на инвестиционното планиране. Нормализация на бизнес чрез инвестиционно планиране е точно толкова възможно, колкото спасяването на енергетиката чрез разговори с Росатом с оглед решаване на проблемите, възникнали по проекта „Белене“ (цитат пак от този план). Планът на Орешарски съдържа изрази, които леводесния избирател, населяващ родината ни, харесва. Леводесният избирател обаче не разбира, че с мерките предложени под заглавията, заглавията никога няма да станат реалност.

Това става още по-брутално ясно от законодателната програма на Народното събрание. „Голямото подобрение“ на живота на българите, за което Орешарски се моли да остане на власт, е подплатено от велики законопроекти, в голяма част предложени от Михаил Миков и ДПС компания. От май т.г. досега са предложени  8 законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, 1 на Наказателно-процесуалния кодекс,  3 законопроекта за изменение и допълнение на закона за Държавна агенция "Национална сигурност",  1 законопроект за Държавна агенция „Разузнаване“, 1 законопроект за  управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, 1 законопроект за военното разузнаване,  1 законопроект за Националната служба за охрана, 1 законопроект за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства, 3 законопроекта за изменение на Закона за политическите партии  и 1 законопроект за изменение на Изборния кодекс. Един от последните законопроекти, предложен от Михаил Миков и ДПС компания е за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.  Според него собствеността на храмови паметници, които са национално културно наследство ще се прехвърли върху БПЦ или съответните вероизповедания. Така например, както справедливо отбелязва БАН в становището си, Националният археологически музей може да се наложи да се прости с местоположението си и сградата на най-старата в София джамия – бившата Буюк джамия от XV в – внезапно да стане действаща. Така могат да се удовлетворят отколешните мечти за втора джамия в София.

Има, разбира се, предложени и семпли промени в законите за здравето, просветата и енергетиката. Това е само за заблуда на нечетящите. Така например основните промени, които са предвидени в Закона за здравето са предимно за козметичните продукти и тяхната търговия.

     И докато Хитър Петър в Парламента си плете кошниците, Настрадин Ходжа в Министерски съвет маже с голямата баданарка.

          България няма нужда нито от хитряшка глупост, нито от зъл ум.  Орешарски трябва да признае, че управлява само на хартия.  И ако той има причини да се прави на заспал, ние сме длъжни да сме будни и нащрек. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар